2014
Moja dieta ulega bardzo częstym zmianom, ponieważ zawsze słucham swojego organizmu. Nierzadko się zdarza, że organizm sam daje mi znać, że np. potrzebuje więcej tłuszczy lub mniej. To samo jest w przypadku węglowodanów. Moja dieta polega na odpowiednim zbilansowaniu białek, węglowodanów oraz niewielkich ilości tłuszczy tak, aby zapewnić sobie optymalny stopień odżywienia, regeneracji, świetnego samopoczucia i dobrego nastroju. Przyznaję, że staram się całkowicie wyeliminować cukry oraz tłuszcze rafinowane. Z reguły każdego dnia spożywam 6 małych posiłków wliczając w to odżywki białkowe.
Do moich ulubionych potraw należą:
– omlety z jajek i owsianki, które jadam na pierwszy posiÅ‚ek,
– ryby pieczone lub smażone na teflonie z warzywami (dużo warzyw),
– piersi z indyka lub kurczaka – najlepiej uduszone w rÄ™kawie w piecu.
Jako dodatki do posiłków uwielbiam wafle ryżowe, wszelkiego rodzaju ryże i kasze oraz pełnoziarniste pieczywo najlepiej żytnie na zakwasie. Wszystko oczywiście odpowiednio przyprawiam. Kluczowym elementem diety jest odpowiednia ilość białka i węglowodanów, którą staram się dostarczać w miarę regularnie. Jeśli nie mam możliwości zjedzenia posiłku wówczas świetnie sprawują się odżywki białkowe typu gainer lub czyste odżywki białkowe, do którym zawsze dodaję odpowiednią ilość węglowodanów. Miedzy posiłkami piję bardzo dużo napojów, z reguły od 4 do 6 litrów dziennie. Moja dieta jest mniej lub bardziej rygorystyczna w zależności od etapu przygotowań do zawodów. Chcąc utrzymać dobrą formę przez cały rok codziennie dostarczam organizmowi tylko takie jedzenie, które nie jest mi w stanie zaszkodzić.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Agnieszka Urbaniak
http://www.musculator.pl/index.php/dieta-mistrzow-kulturystyki/284-agnieszka-urbaniak-dietaÂ