2017
Witajcie Kochani!
Nadejście wiosny zainspirowało mnie do eksperymentów w kuchni i chciałam się z Wami podzielić moim najnowszym autorskim daniem. Przedstawiam Wam wiosenną sałatkę jajeczną z awokado i pieczarkami. Ma wyśmienity smak i i jest pełna bardzo wartościowych składników. Znajdziemy tu m.in.: jajka gotowane na twardo, awokado, zielony groszek i dymkę.
Możecie ją zjeść jako pełny posiłek lub jako jego uzupełnienie. To już zależy od Waszych preferencji lub systemów dietetycznych.
Musicie jej skosztować. Oto ona:
Aby ją przygotować potrzeba następujących składników:
- 1/2 awokado
- 250 g groszku zielonego
- 4 całe jajka
- sok z cytryny
- dymka
- 8 małych pieczarek
- przyprawy: ostra papryka, pieprz, sól, czosnek granulowany, mieszanka przypraw- osobiście dałam Cevapcici Kotanyj
Sposób przygotowania
1.8 godzin przed przygotowaniem sałatki namoczyć pieczarki- umyć, wrzucić do głębokiego naczynia, zalać wrzątkiem i przykryć talerzem. Po upływie 8 godzin przepłukać pieczarki i pokroić w drobne kawałeczki.
2. Ugotować jajka- 10 minut
3. Obrać i pokroić awokado. Skropić sokiem z cytryny
4. Dodać groszek oraz pokrojoną dymkę
5. Pokroić schłodzone jajka
6. Przyprawić.
Zamiast kroić awokado w kawałeczki, można zrobić guacamole i dodać do sałatki w w formie gęstego sosu. Oba te sposoby są świetne i sprawią, że z pewnością nie będziecie tęsknić za majonezem.
Smacznego!