2016
Zachwycający, zdrowy i niskokaloryczny posiłek…palce lizać!
Składniki:
Makaron żytni razowy (ok. 100g)
1 pierś z kurczaka (ok. 250-300g)
8-10 dużych liści sałaty
oleje smakowe: chilli, bazylia
przyprawy: bazylia, sól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnek
dodatki: rzodkiew, koper, ogórek zielony, czerwona papryka lub zielona, pomidor
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Dodanie kilku kropel oliwy spowoduje, że kawałki nie będą się przyklejać do garnka ani do siebie.
W tym czasie przygotowujemy sos pesto. Liście świeżej zielonej sałaty wkładamy do naczynia, np. shakera. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ja dodałem 1 łyżkę chilli oraz 1 łyżkę o smaku bazylii. Dodajemy przyprawy: odrobina soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu. Można dodać odrobinę świeżego czosnku lub sproszkowanego. Dodajemy garść kopru. Blendujemy na gładką masę. Po chwili dodajemy drobno posiekanego zielonego ogórka bez skóry i znów blendujemy przez kilka sekund. Na samym końcu dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostki i tym razem blendujemy tylko chwilę około 1-2 sekund, by kawałeczki pozostały większe.
Gdy sos jest gotowy kroimy mięso w grubsze pasy. Smażymy kurczaka na bezkalorycznym oleju z dodatkiem soli morskiej, pieprzu oraz odrobiny czosnku w proszku. Smażymy mięso bez przypraw wrzucając na bardzo mocno rozgrzaną patelnię, smażymy kilkanaście sekund a następnie zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy. Taka technika pozwala zachować znakomitą soczystość mięsa. Pamiętamy o przewracaniu kawałków np. poprzez potrząsanie patelnią.
Wykładamy makaron, polewamy sosem i układamy na nim kurczaka oraz dodatki: koper, drobno posiekaną rzodkiewkę lub dowolne inne.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 800 kcal
Białko: 60g
Węglowodany: 80g
Tłuszcz: 25g
Porcje: 2-3