2016
Kochani!
Przedstawiam Wam mój przepis na obłędnie pyszne i soczyste Brownie snickers!
Czy Waszym ulubionym batonem jest Snickers? Czy Wy też nie możecie przeżyć bez smaku i aromatu czekolady? No tak….ale to wszystko niweczy plany odchudzania i dbania o linię!
Nie tym razem 😉
Jeśli dbacie o sylwetkę ale chcecie zdrowo zaspokoić apetyt na czekoladowe brownie z orzeszkami to musicie przetestować mój przepis.
Przygotowałam recepturę, którą sprawdziłam osobiście! Jest w 90% dietetyczna!
Niedługo jednak przygotuję przepis juz na 100% fit. Musze tylko wymyślić jak zrobić masę kajmakową bez cukru 😉
Moje Brownie snickers smakuje wyśmienicie….palce lizać!
Skłądniki , które użyłam do przygotowania spodu:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru, dla diabetyków
- 200g oleju kokosowego
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 45 g xylitolu ( może być stevia)
- 100g rodzynek
Dodatkowe składniki:
- mała puszka masy kajmakowej
- 300g orzeszków ziemnych
- 2 tabliczki mleczne czekolady bez cukru, dla diabetyków
- 100g oelju kokosowego
Wykonanie:
- 200g oleju i 3 połamane gorzkie czekolady umieszczamy w metalowej misce, którą kładziemy nad garnkiem z wrzącą wodą; cały czas mieszamy do połączenia składników- nie dopuszczamy do wrzenia masy
- podczas gdy masa będzie się chłodzić, ubijamy jajka z xylitolem do lekkiego napuszenia
- do masy jajecznej dodajemy mąkę orkiszową i rodzynki- miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- do uzyskanej masy dodajemy schłodzoną, ale jeszcze lekko ciepłą czekoladę z olejem kokosowym- mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- ciasto wykładamy do formy 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w piecu rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 minut
- zimne ciasto smarujemy masą kajmakową
- orzeszki uprażyć na teflonie i posolić
- orzeszki układamy na kajmaku i lekko dociskamy aby weszły w masę
- przygotowujemy drugą masę czekoladową z 2 tabliczek mlecznej czekolady i 100 g oleju kokosowego
- schłodzona masą polewamy brownie zakrywając nią orzeszki i masę kajmakową
- ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej około 4-6 godzin
Jest przepyszne!!!!! Zapraszam do przetestowania i podzielenia się wrażeniami 😉