28
Lut
2017
2017
Aktualności / Bez kategorii / Odżywanie
Kochani, podaję przepis na jedno z moich ulubionych dań z indyka, warzyw i ryżu.
Uważam, że najlepiej smakuje na ciepło ze względu na dodatek soczystej i aromatycznej zupy jarzynowej. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i pełne zdrowych składników.
Taki posiłek idealnie uzupełni energię, zarówno po treningu, jak i w regularny dzień bez ćwiczeń.
Jeśli jesteście na diecie, nie możecie tego przegapić!
Składniki:
- warzywa: 300 g brukselki, 100 g marchwi, 300 g pomidorów, 200 g czerwonej papryki, 100 g groszku zielonego, 200 g pora
- przecier pomidorowy 500 ml
- ryż basmati lub brązowy 50-100 g
- sznycel lub polędwica z indyka 100- 200 g
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, cynamon, curry, kurkuma, czosnek, bazylia.
Przepis:
- przygotować warzywa: umyć, obrać, pokroić w kostki i na małe części
- do wrzącej wody wrzucić warzywa i dodać do nich przyprawy
- kiedy warzywa zaczną się gotować dolać do nich przecier pomidorowy- pozostawić na małym ogniu bez przykrywki aby się zredukowała
- ugotować ryż według zaleceń podanych na opakowaniu
- mięso umyć i pokroić w kawałeczki
- na rozgrzany teflon lub patelnie grillową wrzucić indyka i piec aż się mocno zarumieni- około 3 minut z każdej strony. Na koniec doprawić mięso (wcześniej przyprawy mogą się spalić)
- zupa jest gotowa kiedy konsystencja zrobi się bardzo gęsta na podobieństwo przecieru pomidorowego.
- danie podajemy na płaskim talerzu najpierw wykładając ryż, zalewając go obfitą ilością zupy i z wierzchu układając kawałeczki aromatycznego mięsa
Smacznego!!!!