17
Sty
2017
2017
Kochani!
Przygotowałam dla Was ciepłe danie z mięsem z indyka i fasolką cannellini. Przyznaję , że ostatnio wyszukuje nowe smaki i doceniam właściwości warzyw strączkowych.
Taki posiłek dostarcza dużo energii i wartości odżywczych, zwłaszcza węglowodanów złożonych oraz protein, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.
Moje danie możecie pozostawić bez mięsa i zjeść je pozostawiając wszystkie inne składniki. Warzywa strączkowe także zawierają dużo protein, a w połączeniu z ryżem dostarczają nam wszystkich niezbędnych aminokwasów. To propozycja dla wegetarian, którzy coraz częściej do mnie piszą z prośbą o takie dania.
Ja wolę jednak z mięsem 😉
Oto moje danie mistrzów!
Składniki:
- 50-100g ryżu basmati
- 100-200g sznycla z indyka
- 300g g ugotowanej fasolki cannellini (może być z puszki)
- 150g przecieru pomidorowego bez soli
- przyprawy: cevapcici, czosnek, papryka ostra, mieszanka przypraw do kurczaka złocistego
Sposób przygotowania:
- wstawić ryż- przyprawić podczas gotowania
- umyć i pokroić sznycle w kostkę, wrzucić na rozgrzany teflon i podsmażać pod przykryciem po około 3 minuty z każdej strony
- jednocześnie podgrzać uprzednio ugotowaną fasolkę (lub z puszki), mieszając ją z sosem pomidorowym, podsmażonym mięsem i przyprawami
- nałożyć ryż na talerz
- na wierzch wyłożyć fasolkę i mięso w sosie pomidorowym.
To bardzo proste!
Smacznego!