2016
Witajcie!!! Przygotowałam coś przepysznego na zimne jesienno-zimowe dni.
Danie jest dietetyczne i zawiera same zdrowe składniki. Moje gołąbki z mięsem wołowym są w 100% pożywne i bardzo smaczne.
Taki posiłek pozwoli Wam wrócić do lat dzieciństwa i zjeść pyszny posiłek, który kiedyś przygotowywały Wasze ukochane babcie 😉
Ja tak się czułam! Palce lizać 😉
Składniki:
- główka białej kapusty
- 400 g mięsa wołowego zmielonego ( może być też mięso drobiowe lub pstrąg)
- przecier pomidorowy 500g
- 100g ryżu
- 100g kaszy gryczanej
- 400g pieczarek
- 1 średni por
- przyprawy: ostra papryka, cevapacici, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka złocistego
Sposób przygotowania:
W dużym garnku ugotować wodę i włóżyć do środka główkę kapusty ( wcześniej odcinając kawałek głąba- nie odcinać całkiem- liście muszą się na nim trzymać). Jak tylko liście lekko zmiękną wyjąć kapustę i oddzielić około 10 liści ścinając z nich unerwienie- grubszą część łodygi. Liście odłożyć na bok. Ugotować ryż i kaszę i odstawić na bok. W niewielkiej ilości wody udusić pokrojonego pora oraz pieczarki. Mogą być duże kawałki. Warzywa doprawić przyprawami z powyższej listy. Na koniec udusić mięso, doprawić i zalać sosem pomidorowym. W dużej misce wymieszać odcedzone warzywa, ryż, kaszę oraz mięso. Doprawić.
Farsz zawinąć w liście kapusty- średnio 2 łyżki na jeden duży liść. Gołąbki ciasno ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Jeśli naczynie jest wysokie można ułożyć gołąbki także na wierzchu, aby jak najwięcej się zmieściło. Wierzch gołąbków pokryć kapustą kiszoną. Zakryte naczynie umieścić w piecu rozgrzanym do 190 stopni i piec około 35-40 minut,
Smacznego!!!