5
Lut
2017
2017
Wow! Wczorajszy dzień okazał się bardzo produktywny pod względem kulinarnym. Udało mi się uzyskać przepyszne lodowe ciastko pełne protein zawierające w swoim składzie przede wszystkim: kasze jaglaną, migdały, banana, ser biały i…zero cukru!!!!!
Moje ciastka są niesamowite i podaję się je mocno schłodzone tak aby miały trwałą konsystencję. Tak jest najlepiej.
A jeszcze lepsze jest to, że można je śmiało zjeść na śniadanie, po treningu lub na posiłek, w którym mamy konkretną kompozycję węglowodanów, białek i tłuszczy.
Składniki:
- 250 g sera białego ( najlepiej tłustego ale może być też chudy)
- 200g kaszy jaglanej
- 2 duże łyżki mleka migdałowego niesłodzonego
- 2 banany
- 200 g płatków migdałowych
- odrobina soli do migdałów
- odrobina słodzika lub xylitolu do uzyskania pożądanego słodkiego smaku
Sposób przygotowania
- gotujemy kaszę jaglaną
- w głębokim naczyniu rozgniatamy banany
- dodajemy mleko migdałowe oraz ser biały
- wszystko miksujemy na jednolitą masę
- na rozgrzanym teflonie prażymy płatki migdałowe i dodajemy niewielką ilość soli
- ostudzoną kaszę jaglaną dorzucamy do masy serowej i mieszamy na jednolita masę
- dodajemy słodzika i mieszamy
- dodajemy połowę migdałów
- formujemy ciasteczka na kształt racuszków i układamy na płaskiej tacy lub talerzach
- każde ciastko dekorujemy migdałami i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.
Ciastka serwujemy na zimno jak lody. Najlepiej odczekać aż zmiękną aby nie były zbyt twarde.
Są pyszne! Prawda?
Smacznego!